Veelgestelde vragen - FAQ

Heb je nog een vraag over het Energiehuis? Misschien vind je het antwoord hier wel.

1

Wat is een Energiehuis?

Een Energiehuis is een gemeentelijke instelling of een samenwerking tussen verschillende gemeenten.


Via een Energiehuis kan je een energielening afsluiten tegen een zeer voordelig rentetarief. In sommige gevallen kunnen ze ook offertes van aannemers opvragen, de werken begeleiden en je begeleiden voor het aanvragen van subsidies.

Bij het Energiehuis kan je advies krijgen over energiebesparing en kan men je op weg helpen om jouw energiefactuur onder controle te houden.

2

Wanneer kom ik in aanmerking voor een Energielening?

Als je behoort tot de prioritaire doelgroep maak je kans op een energielening. Volgende personen vallen binnen deze categorie:

  • personen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds (klevertje eindigt op 1);
  • huishoudens met een jaarlijks bruto belastbaar inkomen lager of gelijk aan 18.730,66 euro verhoogd met 3.467,55 euro per persoon ten laste;
  • personen die in schuldbemiddeling zitten en die hun verwarmingsfactuur niet kunnen betalen;
  • personen die het OCMW begeleidt omdat ze de facturen voor gas en elektriciteit niet kunnen betalen;
  • beschermde afnemers;
  • gezinnen met een gezamenlijk belastbaar inkomen van maximaal 31.340 euro verhoogd met 1.630 euro per persoon ten laste (er wordt gekeken naar het inkomen van 3 jaar terug).

Elk Energiehuis beslist zelf of het een Energielening toekent of niet.

3

Hoeveel geld kan ik lenen onder de naam Energielening?

Je kan maximaal 15.000 euro lenen met de Energielening. En dit in maximaal 4 schijven. 

Het geleende bedrag moet op 10 jaar tijd terugbetaald worden. De intrest bedraagt 0%.

4

Heb ik recht op een premie?

Wie investeert in energiebesparende maatregelen kan rekenen op financiële ondersteuning. De Vlaamse overheid voorziet alvast in een aantal tegemoetkomingen, neem hiervoor alvast een kijkje op https://www.energiesparen.be/premieaanvragen.

Bepaalde gemeenten en bieden echter ook nog bijkomende subsidies. Het energiehuis kan je vertellen voor welke premies je in aanmerking komt en kan je helpen bij de aanvraag ervan.

5

Wat is een energiescan?

Een energiescan is een snelle doorlichting van het energieverbruik van je woning.  Door een eenvoudige inspectie van je woning kom je te weten hoe je energie kunt besparen, bijvoorbeeld door te isoleren. Je krijgt ook tips over de verwarming, de verlichting of uw huishoudtoestellen. De uitvoerder van de energiescan kan ook meteen kleine energiebesparende maatregelen uitvoeren.

Voor bepaalde doelgroepen is zo'n energiescan gratis.

6

Wanneer kom ik in aanmerking voor een gratis energiescan?

Als je behoort tot één van de onderstaande categorieën :

Een energiescan is nooit verplicht. De scan wordt uitgevoerd na vraag of na akkoord van de eigenaar of huurder. 

Vraag je energiescan aan bij het energiehuis.

7

Wat is de V-Test?

Je kan soms flink besparen op de energiefactuur louter door te veranderen van elektriciteits- en aardgasleverancier. Kiezen voor een ander contract bij dezelfde leverancier kan ook voordeliger uitvallen. Daarom is het interessant de V-test te doen.

De V-test® vergelijkt objectief alle contracten voor aardgas en elektriciteit, van alle energieleveranciers op de Vlaamse markt. Door het invullen van een V-Test kan op basis van je jaarlijks verbruik snel en eenvoudig berekend worden hoeveel je het komende jaar zal betalen als je vandaag een energiecontract afsluit. 

Het energiehuis kan je hierbij helpen. Zorg dat je de laatste jaarafrekening van je energieleverancier bij de hand hebt,  want  je verbruiksgegevens van elektriciteit en/of aardgas zijn nodig om de V-test te doen.

8

Wat wordt begrepen onder “renovatieadvies”?

Het energiehuis bekijkt samen met jou de beste aanpak om je woning comfortabeler en energiezuiniger te maken. Een stappenplan, aannemers zoeken, offertes vergelijken of opvolging van de werken. 

Voor een doorgedreven advies met een plaatsbezoek aan huis kan het energiehuis contact opnemen met of je doorverwijzen naar een van hun gespecialiseerde partners. Voor een dergelijk doorgedreven advies wordt vaak een kleine vergoeding gevraagd. Je energiehuis kan je hierover infomeren.

Zit je nog steeds met je handen in het haar? Aarzel dan niet ons te contacteren via de knop ‘CONTACTEER ONS’ rechts bovenaan.

Meer informatie over de dienstverlening van het Energiehuis?